Pescuit ieftin cu Baboieru
Încă de la primele partide de pescuit pe care le-am făcut, pregătirile, visurile, speranțele, erau cele ce puneau stăpânire pe mine. Dacă atunci luam cele doua undițe și o bucată de mămaligă, acum lucrurile s-au schimbat mult, însă visurile, speranțele și capturile au rămas la fel de frumoase.
Înaintea unei partide de pescuit întodeauna iau tot echipamentul la control și verific dacă am tot ce-mi trebuie. De-a lungul timpului am învățat ca și cel mai mic obiect este foarte important atunci când nu-l ai la tine. Vremea celor două undițe și a bucații de mămăligă a trecut, acum lucrurile s-au schimbat mult, însă pentru mine pescuitul nu este nici acum unul scump.
Sunt adeptul unui pescuit ieftin și cât se poate de eficient, iar de aceea o să încerc să fac un total al costurilor pentru o partidă de 12 ore.
5 mămăligi – 25 lei
2 kg mix – 20 lei
Momeala carlig – 10 lei
Mix seminte 1 kg - 10 lei
Total: 65 lei
Pont pentru o partidă scurtă de pescuit
Cercetați istoricul bălții, interesați-vă de condițiile meteo, vântul fiind unul dintre factorii importanți în alegerea locului de pescuit, acesta influențând migrarea peștilor, verificați adâncimea locului de pescuit, vizați pe cât posibil locurile mai liniștite, acolo unde crapii găsesc liniște și siguranță.
Rețetă de nadă pentru partidele scurte. Ne dorim un efect cât mai rapid.
1 kg mălai fin (de preferat mălai de țară)
1 kg mălai furajer (mix de cereale)
500 gr faina de porumb
10 gr aroma praf
250 ml lapte de porumb
500 gr semințe
Se prepară mai întâi partea lichidă compusă din laptele de porumb și apă din baltă în cantități egale, apoi prafurile se adaugă treptat.
Pentru momeala de cârlig, am repetat și o susțin, important este să aduci și să ții peștele pe vad, pentru că abia după ce ai realizat acest lucru, atenția se duce pe prezentarea de la carlig. În ultimi ani este o modă, dacă pot sa-i zic așa, ca la cârlig, atunci când dorim un efect rapid, să folosim momeli artificiale (plastice). Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne asigurăm ca montura este bine echilibrată. În general eu folosesc o combinație de culori (galben + rosu), iar aroma momelilor de cârlig este mai puternică decat cea din nadă. Cred că fiecare poate folosi aroma care crede că este buna pentru balta respectivă și un există una mai prinzătoare decât alta.
Vasile Ivan Baboieru’
articol aparut in revista PPT CRAP (50 pagini/5,9 lei)